Ga naar inhoud

2023

Interview zib-transitie: Olav Trauschke, ChipSoft

Luister mee naar Olav Trauschke, functioneel analist Zorgplatform bij ChipSoft, en zijn kijk op de zib-transitie en databeschikbaarheid. Hij gaat in op de balans tussen snelheid maken bij verandering en de zorgvuldigheid voordat systemen kloppend zijn. Olav is benieuwd naar een proefballon: wat als je een paar van de huidige initiatieven in een bestaande zorginformatiebouwsteen probeert toe te passen?

Interview zib-transitie: Erik van der Velde, Federatie Medisch Specialisten

Luister mee naar Erik van der Velde, programmamanager Verduurzamen Kwaliteitsregistraties bij de Federatie Medisch Specialisten, en zijn kijk op de zib-transitie en databeschikbaarheid. Dit programma heeft als doel de registratielast van medisch specialisten te verlagen door gebruik te maken van de standaarden in de zorg: de zorginformatiebouwstenen (zibs).

Interview zib-transitie: Gé Klein Wolterink, Nictiz

Gé Klein Wolterink, senior adviseur en inhoudelijk expert bij de zib-transitie, geeft een beknopte uitleg over de zib- transitie. En wat verstaan we nou eigenlijk onder zib-compliance? In de video ontdek je onder andere het doel van deze transitie, hoe de werkgroepen zijn opgebouwd en Nictiz met de betrokken deelnemers wil komen tot oplossingen.

Is er nog toekomst voor de zibs?

Waarom zouden we nog zibs gebruiken? We hebben nu toch OpenEHR? En waarom gebruiken we geen ontologie, zoals men momenteel in de verpleeghuiszorg beproeft? Het zijn vragen die ons vaak gesteld worden. Er is een brede discussie gaande over de rol van verschillende standaarden: OpenEHR, FHIR, ontologieën en zibs. Bijvoorbeeld op de laatste HIMMS- congressen en in de zib-transitie. Waar zijn die standaarden eigenlijk voor en hebben we ze allemaal wel nodig? Kunnen we er niet eentje kiezen en daarmee alle uitwisselingsproblematiek wegnemen?